Van 2 juli tot 6 november 2022 loopt in C-mine de expo ‘Balkrishna Doshi: Architecture for the People’, over het werk en de praktijk van Balkrishna Doshi (°1927), die in 2018 als eerste Indiase architect de Pritzker Prize won. Recent mocht hij ook de Royal Gold Medal for Architecture 2022 in ontvangst nemen. De tentoonstelling opende in 2019 bij het Vitra Design Museum, als eerste internationale retrospectieve over deze gerenommeerde architect en stedenbouwkundige.
In 1947 – het jaar dat India een onafhankelijke staat werd – startte Doshi zijn architectuurstudies in Bombay, het huidige Mumbay. Drie jaar later vertrekt hij – uit onvrede met de aanpak in de architectuurschool – naar London om verder te studeren. In London leert hij dat Le Corbusier werkt aan een aantal projecten in India, zoals de stad Chandigarh. Korte tijd later mag hij bij Le Corbusier in Parijs starten als onbetaalde stagiair. Hier start zijn werkelijke architectuuropleiding, aldus Doshi. In 1956 keert Doshi terug naar India en vestigt hij zich in Ahmedabad waar hij zal werken aan enkele projecten van Le Corbusier. Ook de opvolging van de werf in Chandigarh behoort tot zijn taken. Tijdens deze jaren leert Doshi wat het Westerse Modernisme concreet betekent, maar ziet hij ook dat deze modernistische gebouwen niet leiden tot een levendige stad in Chandigarh. In zijn eigen praktijk gaat hij vervolgens op zoek naar een eigen architectuurtaal die de modernistische architectuur verenigt met de lokale tradities, ambachten, materialen, en klimaat. Dit leidt tot een indrukwekkend palmares van projecten, gerealiseerd tussen 1958 en 2014, die variëren in schaal van hele steden en grote stedenbouwkundige projecten tot academische campussen, culturele instellingen en kantoren voor openbare diensten, en van privéwoningen tot interieurs.
Tot deze projecten behoren baanbrekende gebouwen zoals het Indian Institute of Management, de Sangath studio voor zijn eigen architectuurbureau en stichting, de kunstgalerie Gufa en het Low Cost Housing project in Aranya. In deze projecten toont Doshi hoeveel belang hij hecht aan de maatschappelijke rol van de architect. Voor hem is architectuur geen technische kwestie, maar een discipline waarin ook sociale, ecologische en economische aspecten een belangrijke rol spelen. In zijn typische miniatuurtekeningen verbeeldt hij hoe architectuur bestaat uit verschillende lagen, waaronder het sociaal leven. Opmerkelijk is ook zijn aandacht voor een aangenaam binnenklimaat in elk gebouw, groot of klein, zonder nood aan airconditioning. Dit bepaalt de oriëntatie van elke ruimte, een doordachte plaatsing van de lichtopeningen, het toepassen van luifels, de keuze voor de gebogen gewelven, het voorzien van waterkanalen rond de gebouwen, of het streven naar zoveel mogelijk groen in de omgeving. Tot slot zal Doshi zijn hele carrière nauw betrokken blijven bij het onderwijs in India. Met de oprichting van de School of Architecture heeft hij een sterke invloed op het architectuuronderwijs in zijn land. Zelf blijft hij ook docent en decaan tot 2008.
Praktisch
Expo ‘Balkrishna Doshi: Architecture for the People’
2 juli t.e.m. 6 november 2022
Dinsdag tot zondag van 10 tot 18 uur
C-mine Energiegebouw, Genk
Reserveer je inkomtickets via het online reserveringssysteem van C-mine.
In de C-mine shop is een uitgebreide catalogus te koop.
De tentoonstelling is een project van het Vitra Design Museum en de Wüstenrot Foundation in samenwerking met de Vastushilpa Foundation.
Curator / scenograaf: Khushnu Hoof
Voor deze editie in C-mine verzorgt Architectuurwijzer het randprogramma – met o.a. een lezing van Bart Dehaene – en de inhoud van de audiogids. Beluister hier de intro, door Peggy Totté:
Foto Balkrishna Doshi – Corridor