Rotterdam
iris 11 december 2015

C-mine cultuurcentum en Architectuurwijzer nodigen u uit op een architectuurreis naar Rotterdam, dé stad van het bureau OMA (Office for Metropolitan Architecture). Geleide bezoeken nemen u mee door gebouwen van OMA zelf, maar ook door projecten van invloedrijke voorgangers én van leerlingen van Rem Koolhaas & co. U ontdekt er wat gebouwen kunnen betekenen voor de stedelijke ervaring. Want in Rotterdam blijft de architectuur – ongeacht de conjunctuur – bijdragen aan een algemeen gevoel van optimisme.

De Van Nelle-fabriek door Brinkman en van der Vlugt is wereldwijd één van de belangrijkste voorbeelden van het ‘nieuwe bouwen’. Het gebouw prijkt sinds kort op de UNESCO-werelderfgoedlijst. In 1998 werd de in 1931 opgeleverde verpakkingsfabriek voor koffie, thee en tabak een creatieve werkplaats voor een vijftigtal vooral jonge bedrijfjes. Rem Koolhaas verwijst in zijn werk meermaals naar het ronde dakpaviljoen van de Van Nelle-fabriek.

De overdekte Markthal in het Rotterdamse stadscentrum is een gigantische boog van appartementen, opgetrokken over een versmarkt. Het ontwerp is van MVRDV (Winy Maas, Jacob Van Rijs & Nathalie De Vries). Maas en Van Rijs werkten nog voor OMA, en dat is te zien aan zowat al hun werk.

Van OMA zelf staan er drie gebouwen op het programma: het Timmerhuis, de Kunsthal en De Rotterdam.

Het Timmerhuis, het nieuwe Rotterdamse stadskantoor, vormt binnenkort de thuisbasis voor 1850 Rotterdamse ambtenaren. Naast de stedelijke kantoren telt dit complex ook 84 appartementen. Het modulaire gebouw oogt als een willekeurige stapeling van relatief kleine, identieke volumes. Wie het vanop de Coolsingel bekijkt ziet een complexe vorm die subtiel aansluit op het oude Stadstimmerhuis uit 1953.

De Kunsthal is hét internationale doorbraakproject van OMA, met knipogen naar Le Corbusier en Mies van der Rohe. Absoluut indrukwekkend is het ingenieuze traject dat de gebruiker aflegt door het gebouw om de tentoonstellingsruimtes te bezoeken. U krijgt er een rondleiding in de expo van Keith Haring: The political line. Het is de eerste tentoonstelling in Nederland die uitvoerig ingaat op de sociale en politieke aspecten van Harings levenswerk.

De Rotterdam – geopend in 2013 – is opgevat als een verticale stad van torens op en naast elkaar. Het grootste gebouw van Nederland bevat kantoren, appartementen, een grote parking over meerdere bouwlagen, een hotel, … De Rotterdam maakt deel uit van een recent stedenbouwkundig plan voor de Wilhelminapier door het bureau van Norman Foster. De pier is via een voetgangersbrug verbonden met Katendrecht, waar oude pakhuizen en hangars een nieuw leven krijgen als hippe bars en delicatessenzaken.

Praktisch
Vrijdag 11 december 2015
De bus vertrek om 7u30 STIPT aan parking 2 van C-mine Genk.
Einde programma is voorzien rond 20u30.
Deelname aan deze uitstap kost 54 euro. Bus, inkom en gidsen inbegrepen.
VOLZET. De inschrijvingen zijn afgesloten.

Partners
C-mine cultuurcentrum, stad Genk

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *