Architectuurreis: Kazerne Dossin & Crematorium Hofheide
iris 16 mei 2014

Op 16 mei neemt Architectuurwijzer u mee op architectuurreis. Er staan twee haltes op het programma: Kazerne Dossin en Crematorium Hofheide. Het zijn beiden recent opgeleverde resultaten van de Open Oproep. Bij thuiskomst in Genk vormt de tentoonstelling Nieuwe Nuchterheid een mooie afsluiter van de dag.

Kazerne Dossin (awg) 
Het Mechelse Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten, Kazerne Dossin, getuigt van een uiterst beheerste en waardige architectuur. De relatie van het nieuwe torenvolume met de bestaande Dossinkazerne en de stad is even uitgekiend als juist. Memoriaal is het geslaagde resultaat van een Open Oproep. Met dit project voegt bOb Van Reeth een hoofdstuk toe aan zijn jarenlange zoektocht naar culturele duurzaamheid via de architectuur en de stedenbouw – twee disciplines die volgens de architect in feite samenvallen.
Het palmares van Van Reeth en de architectenwerkgroep (thans simpelweg awg) is divers. De huizen Botte en Van Roosmalen en het Antwerpse Zuiderterras werden veelvuldig gepubliceerd. Recent voegde Van Reeth de nieuwbouw van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren en de transformatie van de Mechelse Dossinkazerne toe aan zijn oeuvre. Beide projecten zijn bekroningen op een architectuurproductie die in 2013 nog uitgebreid tentoongesteld werd in BOZAR.
Awg verzorgt speciaal voor Architectuurwijzer een rondleiding in het Memoriaal.

Crematorium Hofheide (Coussée & Goris)
Ook het nieuwe crematorium Hofheide in Holsbeek is het resultaat van een Open Oproep. (Ralf) Coussée en (Klaas) Goris tekenden het winnende ontwerp samen met het Spaanse RCR Arquitectes (Rafael Aranda, Carme Pigem en Ramon Vilalta). Het grote rechthoekige volume springt vooral in het oog (of eigenlijk net niet) door de geslaagde inplanting in het Hagelandse landschap. De stalen lamellengevel weerspiegelt de houtkanten die zo typerend zijn voor de streek. Hofheide nestelt zich in het moerassige landschap, maar creëert ook een nieuw landschap, met het oog voor detail dat liefhebbers ondertussen gewoon zijn van Coussée en Goris.
De rationele en economische omgang met materialen en ruimte herinnert aan vroegere projecten van het bureau, zoals de Boerekreek in Sint-Laureins die Architectuurwijzer in 2010 bezocht.
Het team van Hofheide leidt rond in dit bijzondere nieuwe gebouw.

Tentoonstelling Nieuwe Nuchterheid (Architectuurwijzer)
Hans Maes van Architectuurwijzer leidt het gezelschap door de tentoonstelling Nieuwe Nuchterheid: een confrontatie met het wonen. De tentoonstelling in C-Mine Genk toont vijf woningen, zowel nieuwbouw als verbouwingen. Ze zijn ontworpen door ae architecten, BLAF architecten, Broekx-Schiepers architecten, De Gouden Liniaal en Dagkant Architecten. De woningen delen stuk voor stuk een bijzondere aandacht voor context en ambacht. Maquettes benadrukken de architectuur, terwijl films ingaan op de alledaagse relaties die de woningen aangaan met hun bewoners. De tentoonstelling is een eigen productie van Architectuurwijzer.

Praktisch
Vertrek op 16 mei om 8u45 stipt aan parking 2 van C-mine Genk.
Einde programma is voorzien rond 19u.
Deelname aan deze architectuurreis kost 40 euro. De lunch is aangeboden door de sponsors.

Foto Stijn Bollaert

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *