Architectuurreis BXL
iris 10 juni 2011

Architectuurwijzer organiseert op vrijdag 10 juni 2011 een dagexcursie naar de stad die je verrast op het moment dat je denkt dat je ze kent: Brussel.
We bezoeken verschillende recent gebouwde architectuurpareltjes op verassende sites:

 

Basisschool De Bron // Sint-Gilles // Lens°Ass architecten
Na werkzaam geweest te zijn in verschillende bureaus neemt Bart Lens in 1995 de beslissing zijn eigen bureau op te starten: Lens°Ass. Het werk van Lens°Ass getuigt van een sterke conceptuele benadering, zoals bijvoorbeeld te zien is in zijn ontwerp (in samenwerking met A2O architecten en Jürgen Mayer Architects) van het nieuwe gerechtsgebouw in Hasselt.

Naast grootschalige ontwerpen duiken er ook heel wat woningbouwrealisaties, renovaties, interieur- en designprojecten op in het werk van Lens°Ass architecten. Door zich in verschillende disciplines te verdiepen, beheerst Bart Lens ook de materiaalkeuze voor zijn projecten als geen ander. Dat oog voor detail vinden we terug in het ontwerp voor Basischool De Bron in Sint-Gillis, Brussel. Het ontwerp is een voorbeeld van hoe scholen architectuurpareltjes kunnen worden.
Bart Lens heeft zijn plek op een overtuigende wijze kunnen innemen binnen het architecturale veld, zowel in Vlaanderen als in het buitenland. Zo stond Bart Lens in voor het interieur van het Baiyun International Congress Center in China waarvoor hij samenwerkte met BURO II en Ney & Partners en wint het bureau regelmatig architectuurwedstrijden. Het bureau heeft ook al twee publicaties op zijn naam staan waarvan het tweede boek dateert van begin dit jaar.

Groepswoningbouw // Molenbeek // L’Escaut
In 1989 richt Olivier Bastin samen met Micheline Hardy het architectenbureau L’Escaut op. In de ontwerpen van het Brusselse architectenbureau zijn de sociale en culturele dimensies altijd voluit aanwezig. Olivier Bastin’s geloof in teamwork en overleg maken van L’Escaut een van de meest aantrekkelijkste Belgische bureaus om als jong architect te mogen werken.
L’Escaut is al bijna twintig jaar verantwoordelijk voor het ontwerpen van architecturale hoogtepunten in Wallonië en Brussel. Realisaties van het bureau zijn het Théâtre National in Brussel (2004, in samenwerking met Architectes Associés and Gigogne) het Musée de la Photographie in Charleroi (1996, 2003, 2007, 2008), Salle Culturelle in Soignies (in samenwerking met Weinand) en het huisvestingscomplex Cheval Noir in Molenbeek. Het project bestaat uit 31 leef- en werkeenheden verspreid over een bestaande en een nieuw gebouw. Het resultaat is een sociale huisvesting in hartje Molenbeek in de vorm van ‘home studio’s’ voor jonge kunstenaars.
Na een Europese oproep en plannen die reeds dateerden uit 2004 werd Olivier Bastin in 2009 de eerste Brusselse bouwmeester.

Bronks Theater // Brussel // Martine De Maeseneer Architects
Martine De Maeseneer Architecten [MDMA] bestaat ongeveer twintig jaar en is opgericht door Martine De Maeseneer en Dirk Van den Brande. MDMA is een van de interessantste Belgische bureaus omdat het bureau helemaal niet zoveel bouwt. Gerealiseerde projecten gaan van private woningen tot sociale woningbouw, van kantoorcomplexen tot openbare gebouwen. Een ding hebben alle projecten wel gemeen: ze worden allen uitvoerig gepubliceerd, zowel in de nationale als internationale pers.
MDMA richt zich niet tot het louter bouwen maar verdiept zich eveneens in de academische kant van de architectuur. Voor het bureau is praktijk en theorie niet van elkaar los te koppelen. Zo ook bij het ontwerp van het Bronks Theater in Brussel. Het ontwerp is veel bediscussieerd en beredeneerd. Dit heeft echter geen uitgeknepen futloos gebouw opgeleverd. Het resultaat is een ontwerp dat zich bewust is van de mogelijkheden en limieten van flexibiliteit en context.
Martine De Maeseneer Architecten geeft geregeld lezingen wereldwijd in steden als Chicago, Los Angeles, New York, Memphis, Toronto, Syracuse, Melbourne, Sydney, Brisbane, Adelaïde, Shanghai, Haifa, Volos, Amsterdam, Rotterdam, Breda, Arnhem, Maastricht, Tilburg, Londen, Berlijn, Dessau, Dublin, Oslo, Antwerpen, Hasselt, Leuven, Gent en Brussel, om er maar enkelen te noemen. Martine De Maeseneer geeft ook les aan de Architectural Association in London, de KU Leuven en Hogeschool W&K Sint Lucas in Gent en Brussel.

Het ABC-huis // Schaarbeek // HUB Architecture Urbanism Interior
In 2003 richtten Bart Biermans en Koen Drossaert HUB architecten in Antwerpen op. HUB is een bureau dat zich bezig houdt met interieur design, architectuur, stedenbouw en advies. Het liefst werkt het team van HUB met klanten die een duidelijke visie hebben en die zich betrokken voelen bij het project waarvoor zij opdracht hebben gegeven. Een van die klanten was Art Basics for Children. Art Basics for Children creëert stimulerende omgevingen en projecten die kinderen en volwassenen aanzetten om te experimenteren met hun verbeeldings- kracht en zo hun creatieve mogelijkheden te verkennen.
HUB renoveerde een industrieel pand aan het Gaucheretplein in Brussel, waar vroeger de Belgacom-ballon huisde, om tot ABC-huis. Het ontwerp bevat een bioscoopzaal, een bibliotheek met 4.000 boeken, knutsel- en kookateliers en een moestuin. Er zijn ook themastudio’s rond natuur, theater, poëzie, architectuur en vliegen. Het succes van het ABC-huis is te danken aan de nauwe samenwerking tussen opdrachtgever en het ontwerpteam. Door de directe communicatie tussen HUB architecten en Art Basics for Children is het succes van het ABC-huis overweldigend. Vlaamse ministers Smet en Schauvliege willen het cultureel centrum gebruiken als voorbeeld in het beleid om cultuur en educatie dichter bij elkaar te brengen.

Huis van de Mechelaar // Mechelen // Nollet & Huyghe architecten
Tomas Nollet en Hilde Huyghe studeerden beiden aan Sint-Lucas te Gent. In 2003 namen de twee architecten de beslissing het architectenbureau Nollet & Huyghe architecten op te richten. Gerealiseerde projecten van het bureau kenmerken zich door hun eenvoud, logica en duidelijkheid.
Nollet & Huyghe architecten ontwierp voor de stad Mechelen een nieuw administratief gebouw waarin verschillende stadsdiensten gecentraliseerd zijn, het Huis van de Mechelaar. De bouw kaderde in de wens van de Stad Mechelen om de dienstverlening te verbeteren, met flexibelere openingsuren en kortere wachtrijen voor de Administratie. Het transparante bestuur dat de Stad Mechelen wou introduceren naar zijn inwoners toe werd vertaald in het ontwerp van Nollet & Huyghe. Het resultaat is een transparant gebouw dat is opgebouwd met thermisch onderbroken stalen raamkaders. De opendraaiende gedeeltes zijn van hout. Deze houten raamkaders encadreren verschillende stadsgezichten.
Het werk van Nollet & Huyghe architecten is veelvuldig opgenomen in verschillende publicaties (A+, DSM, Jaarboek Vlaamse architectuur, Architectuur in de Provincie) en tentoonstellingen. In 2002 wonnen ze de Award voor Belgische architectuur.

Praktisch
We vertrekken om 8u00 STIPT aan de parking van het cultuurcentrum te Hasselt. Thuiskomst is voorzien rond 22u00.
Deelname aan deze architectuurreis kost 15 euro en 7,5 euro voor studenten.
Het diner wordt aangeboden door onze sponsors in de toonzaal van Eternit te Kapelle-op-den-Bos.
De inschrijvingen zijn afgesloten

Foto Cheval Noir – L’escaut – cn Marc Detiffe

Partners Ebema, Eternit, Cantillana, Vandersanden Group

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *