Als culturele architectuurorganisatie onderkent Architectuurwijzer het belang van archiefzorg.
Om deze archiefzorg in de praktijk te zetten, vertrekt AW van de zes basiszorgrichtlijnen voor archiefzorg uit de TRACKS-aanbevelingen. Enerzijds vormen deze een toetssteen voor onze organisatie, anderzijds dienen ze ook als leidraad voor controle door de Vlaamse overheid. Elke organisatie verhoudt zich tot de basiszorgrichtlijnen aan de hand van het ‘comply or explain’-principe. Dat wil zeggen dat een organisatie bij elke richtlijn de keuze heeft om deze te volgen of om goed te beargumenteren waarom ze dat niet doet. Kunstenorganisaties krijgen de hele subsidieperiode 2023-2027 de tijd om deze richtlijnen in de praktijk te brengen en kunnen dus in stappen werken.
Basiszorg 1.a: Is er een visie omtrent de archiefzorg geformuleerd?
Basiszorg 1.b: Zijn er doelstellingen en acties voor archiefzorg bepaald?
Basiszorg 1.c: Zijn er afspraken gemaakt met interne en externe medewerkers omtrent archiefzorg?
Basiszorg 2: Is het archief beschreven?
Basiszorg 3: Zijn de documenten in het archief consequent op een logische en werkbare wijze geordend en zijn ze vlot raadpleegbaar?
Basiszorg 4: Zijn de rechten op de archiefonderdelen gekend?
Basiszorg 5.a: Wordt het papieren archief op duurzame wijze bewaard?
Basiszorg 5.b: Wordt het digitale archief op een duurzame wijze bewaard?
Basiszorg 6: Hebben medewerkers betrokken bij het archief en/of collecties de richtlijn ‘weet wanneer en hoe je een nieuwe bewaarplaats kan vinden‘ doorgenomen?
Coördinator communicatie Lieve Drooghmans is verantwoordelijk voor de archiefzorg binnen Architectuurwijzer. Samen met de collega’s brengt zij de richtlijnen stap voor stap in de praktijk. Ze heeft de tool Soorten rechten (4) en de richtlijn Een nieuwe bewaarplaats voor je archief en collectie(s) (6) doorgenomen.
Foto Predikheren Mechelen – bezoek uit de architectuuruitstap van C-mine begeleid door AW © Steven Massart – architectuurreportage.be