Patch22, maximale flexibiliteit binnen één gebouw
Lieve Drooghmans 17 juli 2018

Patch22, op de Amsterdamse Buiksloterham, is een project van de gedreven architect Tom Frantzen. Binnen zijn architectuurbureau heeft Frantzen besloten om niet langer tijd en geld te investeren in architectuurwedstrijden, maar dit jaarlijks budget te investeren in eigen projectontwikkeling. Midden in de crisisperiode van 2009-2014 is zo het project Patch22 voor eigen rekening en risico ontwikkeld. Met succes! Alle appartementen waren verkocht voor de bouw was gestart en de kopers waren betrokken bij het ontwerp en de inrichting van hun eigen woning.

 

 

Het gebouw is in heel wat opzichten bijzonder. Vanuit duurzaamheidsoverwegingen is er gekozen voor energiezuinige technieken en voor het gebruik van hernieuwbare grondstoffen, met de houten constructie als basis. Met zijn dertig meter is Patch22 zelfs het hoogste houten gebouw van Nederland.

Op zoek naar maximale flexibiliteit op elke verdieping koos Frantzen voor holle vloerplaten van circa 1 meter hoog, met een verwijderbare toplaag. Daardoor kunnen de bewoners ook later nog makkelijk wijzigingen aanbrengen. Al het leidingwerk loopt horizontaal naar een verzamelschacht in de gemeenschappelijke centrale kern van het gebouw. De scheidingswanden, met een kleine spouw ertussen vanwege akoestische redenen, kunnen makkelijk worden verwijderd of toegevoegd. Dit betekent dat appartementen opgedeeld of samengevoegd kunnen worden. Ook op administratief en juridisch vlak is Frantzen creatief te werk gegaan. Om toe te laten dat de huidige woningunits ooit verdeeld kunnen worden, heeft hij bij aanvang meer huisnummers voor dit pand aangevraagd. Het is immers niet mogelijk om later huisnummers toe te voegen aan een pand.

 

 

Naast de flexibiliteit zit een andere belangrijke troef vervat in de aangename terrassen aan voor- en achterzijde. Deze buitenruimte wordt beschouwd als deel van de leefruimte, en strekt ze zich uit over de volledige breedte van het appartement. Een ligbad of een hangmat op het terras is dan ook heel gewoon. Gelegen in een voormalig industriegebied waar industrie en woningbouw de komende jaren nog naast elkaar zullen bestaan, is ook wegvouwbare balkonbeglazing voorzien als extra geluidwering. Om de loggia’s aan de zuidkant te beschermen tegen de altijd aanwezige wind is dezelfde enkelglas balkonbeglazing ook daar aangebracht.

 

Patch22 won de Gouden Piramide 2018, de tweejaarlijkse rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur en gebiedsontwikkeling. Bekijk de documentaire die is gemaakt n.a.v. de nominatie:

https://vimeo.com/287064261

 

Patch22, Amsterdam
Architect  Tom Frantzen
Adres  Johan van Hasseltkade 266, 1032 LP Amsterdam
Typologie  Woon-werkgebouw
Oplevering  2016

Meer info via http://patch22.nl
Meer info over architectuur in Amsterdam via onze brochure Amsterdam Anders (architectuurreis juni 2018).

Gelet op het succes van Patch22 hebben Tom Frantzen en zijn bouwpartner Claus Oussoren een volgende project in de aanbieding op het aangrenzende perceel: Top-Up. Hier wordt een volgend woon- en werkgebouw opgetrokken volgens dezelfde principes: circulair, energiezuinig, houten constructie, ruime loggia’s, maximale flexibiliteit, …
Voor meer info, zie www.top-up.amsterdam. Ook het prijskaartje wordt hier duidelijk.

 

 

Tekst Peggy Totté
Foto Peggy Totté

17 /07/2018

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *