51N4E – C-mine, een nieuwe stadswijk in Genk
Lieve Drooghmans 2 juni 2021

Over hun visie op C-mine en Winterslag én over andere recente projecten gaven Dieter Leyssen van 51N4E en Konstantinos Pantazis van Point Supreme op 19 oktober 2021 een lezing in C-mine. Beide bureaus zijn zowel actief op het vlak van stedenbouw als van architectuur. Herbekijk hier de lezing:

 

 

In 2010 opende C-mine in Winterslag zijn deuren. De grondige renovatie en uitbreiding van de oude mijnsite was het werk van architectenbureau 51N4E. Rond de twee centrale mijnschachttorens werd de industriële site omgevormd tot een boeiend geheel van een designcentrum, seminarieruimtes, een cultureel centrum, een bioscoopcomplex, restaurants en cafés. 51N4E is erin geslaagd om het beschermde erfgoed te respecteren en tegelijk te activeren met een nieuw programma. Het project werd geroemd als voorbeeld van hedendaagse herbestemming waarin vooral de grote schaal een grote troef was. “Het lijkt soms wel alsof dat gebouw in een andere schaal was gemaakt. Die overmaat hebben we bij de uitbreiding en de inrichting willen bewaren. Zodat het blijft voelen als een landschap waar je in verloren kunt lopen”.

Vandaag werkt het bureau 51N4E samen met het Griekse bureau Point Supreme aan een nieuw stedenbouwkundig plan voor de resterende terreinen rond de mijngebouwen van C-mine. De architectuuropdracht voor het nieuw gebouw voor CIAP en FLACC, voor het maken en exposeren van beeldende kunst maakt hiervan deel uit. Tevens onderzoeken zij een nieuwe functionele en ruimtelijke link met de mijncité Winterslag.

 

 

Praktisch
Lezing 51N4E & Point Supreme – in het Engels
Dinsdag 19 oktober 2021, 20u15
C-mine Genk, grote zaal

Foto’s  51N4E (Room in the city & Noord Zuid Limburg)