100 jaar Bauhaus
Lieve Drooghmans 14 september 2019

In 2019 is het honderd jaar geleden dat Walter Gropius het Bauhaus oprichtte. De tweedelige vorming ‘100 jaar Bauhaus’ geeft een historisch overzicht van het Bauhaus met zijn uitgebreide erfenis.

De school voor kunst, design en architectuur startte in Weimar en verhuisde in 1925 naar Dessau. Gropius riep ontwerpers op om het ‘bouwen van de toekomst’ te creëren. Architectuur, kunst, meubilair, … zouden daarbij één geheel vormen. Achtereenvolgens zorgden de directeurs van het Bauhaus voor andere invullingen van het pedagogische programma: Gropius brak radicaal met het verleden, Hannes Meyer was de radicale functionalist die vond dat architectuur alleen maar ten dienste van de samenleving mocht staan en Mies van der Rohe was de rationalist die de ideale vorm voorop stelde.

100 jaar na de oprichting blijft het al lang ter ziele gegane Bauhaus nog steeds relevant omwille van de diverse interpretaties van de relatie artistieke productie – maatschappelijke relevantie. De Bauhausmedewerkers en -studenten begrepen als geen ander dat het ene (kunst/schoonheid) steevast een meerwaarde betekent voor het andere (relevantie/functie). Verschillende ontwerpers/docenten droegen de erfenis van het Bauhaus wereldwijd uit, zoals Max Bill in Ulm, Gropius in Harvard en Mies van der Rohe in Chicago.

Namen die in de vorming aan bod komen zijn Van De Velde, Behrens, Mies, Corbu, Gropius, Schlemmer, Klee, Kandinsky, Albers, Lissitzky, Van Doesburg, Stam, Breuer, Hilberseimer, …

 

Stoelen met chromen buizen door Mart Stam

Praktisch
Tweedelige vorming, door Roel De Ridder (AW)
Woensdagen 6 en 13 november 2019, telkens om 19u30
C-mine cultuurcentrum Genk – vergaderzaal 2
Prijs: € 25
Alle geïnteresseerden zijn welkom.
VOLZET. Inschrijven niet meer mogelijk.

Deze cursus vormt de perfecte inleiding voor de eendaagse studiereis met hetzelfde thema, op 15 november.

Foto inzet  Bauhaus in Dessau © Tillmann Franzen