Nieuwe cultuursite geeft huis Stynen een toekomstperspectief
Lieve Drooghmans 15 oktober 2018

In Hasselt zag de toekomst van het beschermde huis Stynen – ook gekend als huis Douchar – er een tijdlang slecht uit. Na jarenlange leegstand wilde de stad het verkopen. Nieuwe plannen voor een grote cultuursite tussen de stationsomgeving en de Blauwe Boulevard geven huis Stynen nu een mooier toekomstperspectief. 

In 2016 sprong Architectuurwijzer op de bres voor huis Stynen en wees op de architecturale waarde van het pand. Dat de stad Hasselt nu een culturele herbestemming uittekent voor dit stukje modernistisch erfgoed is dan ook een positieve evolutie. De nieuwe plannen omvatten ook de Gelatinesite en het pand Koloniale Waren, waarvoor het stadsbestuur momenteel overnamegesprekken start met huidig eigenaar Kunstencentrum België. De site moet de cultuurbeleving in Hasselt op Euregionaal niveau brengen.

Huis Stynen is gebouwd naar een ontwerp van architect Léon Stynen (1899-1990), één van de belangrijkste Belgische modernisten. Stynen ontwierp het in de jaren 30 onder invloed van de vermaarde architect Le Corbusier. Hij bouwde het als woonst voor de familie Douchar. De moderne betonstructuur, het baksteenmodernisme en de sobere afwerking van het interieur dragen bij tot de architectuurhistorische waarde van het pand. Ook de optimale lichtinval is een verdienste van de architect. 

Weinig Belgische architecten hebben zo’n indrukwekkend oeuvre nagelaten als Léon Stynen. Van de vroege jaren 20 tot aan het einde van zijn professionele loopbaan in 1977 was hij actief als architect, stedenbouwkundige en designer. Hij was over het hele land werkzaam, met een grote voorliefde voor zijn geboortestad Antwerpen. In alle publicaties over de Belgische architectuurgeschiedenis staat Stynen vermeld als een van de toonaangevende architecten van zijn generatie.

Van 12 oktober 2018 tot 20 januari organiseert het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) een overzichtstentoonstelling over het oeuvre van Stynen, in deSingel in Antwerpen. De tentoonstelling ‘Léon Stynen, architect’ toont stukken uit het rijke archief van Stynen met iconische ontwerpen, vanaf de eerste schets tot de voltooiing. Het archiefmateriaal komt verder tot leven met eigentijdse en recente architectuurfotografie, maquettes, stukken uit privécollecties en getuigenissen van vroegere collega’s, medewerkers en opdrachtgevers.

12/10/2018

Lees ook Toekomst van huis Stynen, met of zonder jerseys (met Stijn Meuris)

Foto achterzijde huis Stynen, door Tijl Vereenooghe

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *