De Kazerne – Vier gezinnen wonen waar vroeger rijkswacht huisde
Lieve Drooghmans 12th September 2018

Eind 2013 beslissen vier jonge gezinnen om samen een voormalige rijkswachtkazerne in Deurne te kopen. Ze hebben een bod onder gesloten envelop gedaan bij AG Vespa, en bleken de enige geïnteresseerde partij. Het perceel is perfect geschikt om met vier gezinnen te cohousen en samen een grote tuin te delen. Tevens een ideale locatie: op fietsafstand van de binnenstad Antwerpen, tram voor de deur en groot park aan de overzijde van de straat.

De voormalige rijkswachtkazerne bestond uit een hoofdgebouw aan de August van de Wielelei met een verharde zone ervoor. Achter het gebouw lag een ruime verharde koer, toegankelijk via een poort, en een groot garageblok. Een prachtige tuin lag verscholen achter de garages. Samen met Polygoon Architectuur en Jouri De Pelecijn als architect/bewoner, gaan de gezinnen nadenken over het ideale scenario om hier te wonen. Na veel vergaderen en meerdere scenario’s beslissen ze om de garages af te breken en het bestaande pand (in hoogte en breedte) uit te breiden tot vier gelijkwaardige gezinswoningen.

 

 

Zo wordt een bestaand gebouw met een kelder, drie bouwlagen en vijf geveltraveeën herleid tot een woongebouw met vier gelijkwaardige woningen. De middelste woningen zijn breder. Ze worden gescheiden door een nieuwe muur, die subtiel zichtbaar is in het middelste raam van de eerste verdieping. De zijwoningen kennen een grotere diepte op de verdieping. De linkse woning heeft tevens meer daglicht via ramen aan de zijgevel. Het nieuwe volume boven en achter bestaat volledig uit houtskeletbouw en is bekleed met thermowood. De woningen zijn energiezuinig opgevat, met zonnepanelen op het dak en mogelijkheid tot waterrecuperatie. Er is gekozen voor doorzonwoningen zodat zij volop kunnen profiteren van de zuidoriëntatie aan de straat. Er is een directe toegang tot de tuin.

 

 

De collectieve ruimtes zijn beperkt tot de grote tuin en de kelder, maar dit maakt het proces van samen bouwen niet minder intens qua overleg. Door samen te bouwen is deze woonvorm tot stand kunnen komen. De collectieve ruimtes zijn hier eerder bijzaak. De grote collectieve tuin is uiteraard een belangrijke troef en is ook altijd het uitgangspunt geweest. Een klein privaat terras voor elke woning vormt de overgangszone tussen de woning en de tuin. In de gemeenschappelijke kelder staan de wasmachines en droogkast, en deze is toegankelijk vanuit elke woning. De verharde zone voor het gebouw is deels vervangen door groen. Tot slot: de gezinnen delen één auto.

 

 

De Kazerne, Deurne
Architecten Polygoon Architectuur & Jouri De Pelecijn
Adres August van de Wielelei 55, Deurne (Antwerpen)
Typologie Vier geschakelde woning binnen voormalige rijkswachtkazerne
Gemeenschappelijke ruimtes kelder met wasmachines, tuin, voortuin met deelwagen
Oplevering 2016

 

 

Foto’s Jessy van der Werff (hoofding) & Wouter Struyf (tussen lopende tekst)

12/09/2018

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *