Wonen is één van de meest fundamentele behoeften van de mens, en het huis vormt sinds het begin van de geschiedenis de kern van het bouwen. De rol van het huis gaat echter veel verder dan enkel een dak boven ons hoofd; het heeft gemeenschappen gevormd en geeft uitdrukking aan culturele identiteit. Omdat wonen constant in beweging is, blijft het een bron van fascinatie en onderzoek voor zowel studenten als architecten.
Bij de Faculteit Architectuur en Kunst van UHasselt staat wonen centraal in de ontwerpstudio’s. Hier worden studenten uitgedaagd om door middel van creatieve ontwerpopdrachten dieper na te denken over wonen: niet alleen over de fysieke ruimte, maar ook over het proces van ontwerpen, maken, leren, ervaren en analyseren. De resultaten van deze ontwerpend onderzoeken bieden nieuwe inzichten, kennis en woonvormen die ons doen nadenken over hoe we wonen nu en in de toekomst kunnen vormgeven.
Maar wat is nu de betekenis van het huis vandaag de dag? Sluit ons huidige woonprogramma, dat sterk marktgestuurd is, nog wel aan op de noden van deze tijd?
Een van de grootste veranderingen in onze manier van wonen is de opkomst van thuiswerken, een fenomeen dat explosief groeit. Hierdoor wordt de woning niet alleen een plek om te leven, maar ook om te werken, wat ons dagelijks leven drastisch verandert. Terwijl onze actieradius enerzijds vergroot wordt door steeds makkelijkere vormen van mobiliteit, speelt ons leven zich tegelijkertijd ook steeds vaker af rondom één centrale plek: ons huis. Deze evolutie zal niet alleen invloed hebben op de woning zelf, maar ook op de directe woonomgeving.
Wonen en werken komen steeds dichter bij elkaar, en het is aan de ontwerpers van de toekomst om nieuwe vormen van leven en werken te creëren die passen bij deze veranderende wereld.
Op uitnodiging van Architectuurwijzer brengt de Faculteit Architectuur en Kunst haar rijke, levende archief in beeld in de expo Wonen PLUS. Hoe het ’thuiswerken’ als groeiend fenomeen vorm kan krijgen, komt alvast aan bod. Maar we kijken ook verder: hoe kunnen we als ontwerpers omgaan met migratiewoningen? Of kan ondergronds wonen een plaats krijgen in de samenleving van vandaag?
Ontdek het allemaal in de exporuimte architectuur in het CCHA!
Praktisch
Expo ‘Wonen PLUS‘
CCHA, Kunstlaan 5, 3500 Hasselt, exporuimte architectuur (eerste verdieping)
Te bezichtigen vanaf 30 oktober 2024 (academiejaar 2024-2025)
Open van dinsdag t.e.m. zondag van 13 tot 17 uur
Gesloten op vrijdag 1 november
Vrije toegang
Randprogramma
– Donderdag 28 november: Salon 7×7 wonen, een kritische reflectie
Foto Iwert Bernakiewicz