Sinds 20 jaar worden er steeds meer appartementsgebouwen opgetrokken, zowel in steden als gemeenten. Zo wordt er veel knowhow opgebouwd op vlak van het bouwen, de architectuur en de projectontwikkeling. Er is op diverse vlakken innovatie zichtbaar, maar qua eigendom en beheer blijft men zich beroepen op het model van de Vereniging van Mede-Eigenaars (VME). Nochtans bestaat de indruk dat de VME niet de ideale beheersvorm is. De particuliere eigenaars binnen de VME moeten immers samen bereid zijn (of in staat zijn) om te investeren in hun appartementsgebouw.
Uit de praktijk blijkt dat dit bijzonder moeilijk kan zijn. Bewoners hebben immers vaak een verschil qua tijdsperspectief, visie op wonen, financiële middelen, of ze het appartement zelf bewonen dan wel verhuren … Hoe groter de groep, hoe groter de verschillen en hoe minder evident dat zij op hetzelfde moment in hun leven een grote investering willen aangaan.
Tijdens deze studiemiddag gaan we niet het VME-model volledig uitdiepen, maar stellen we de vraag of de wooncoöperatie een interessant alternatief kan zijn. Een wooncoöperatie beheert zijn gebouw vanuit een langetermijnvisie en als een goede huisvader, in een onderling overleg met de bewoners. Door middel van de maandelijkse woonbijdragen kan de wooncoöperatie zich wapenen voor het dagelijks onderhoud plus investeringen op lange termijn. Ook de beslissingsvorm kan eenvoudig zijn, met een afgevaardigd bestuur dat gemandateerd is om te beslissen, en de bewoners die een adviserende rol opnemen.
We luisteren naar enkele projecten in Vlaanderen, waarin is onderzocht hoe de VME tot een akkoord kan komen over de noodzakelijke renovatiewerken aan het gebouw. Aansluitend volgt de vraag of een transitie van de bestaande VME naar een wooncoöperatie haalbaar is. Wat zouden hiervan de voordelen zijn? Hoe zou dit in zijn werk gaan? Indien niet haalbaar na 30 jaar, wat met een gebouw dat van bij aanvang door een coöperatie wordt beheerd? Een variatie aan sprekers belicht het onderwerp vanuit verschillende hoeken.
Deze studienamiddag – die we samen met Cera organiseren – kadert in het randprogramma van de expo ‘Hier wil ik wonen!’.
Praktisch
Studiemiddag ‘Beheer van het appartementsgebouw: VME versus coöperatie’
Donderdag 27 maart 2025, 14u
C-mine Genk
Tickets te koop via C-mine.
Foto coöperatief appartementsgebouw Genève © AW