Berlijn is niet alleen de grootste stad van Duitsland met 3,75 miljoen inwoners, het is wellicht ook de stad die de opvallendste geschiedenis van het land met zich meedraagt. Een democratisch Westers deel vormde een stadsdeel binnen het Oostblok ten tijden van de koude Oorlog en dit laat zijn sporen na in het hedendaagse Berlijn.
In de heropbouw van de stad na de wereldoorlogen zijn er ontzettend veel vernieuwingen op stedenbouwkundig en architecturaal vlak doorgevoerd. Zo moest er snel en goedkoop tegemoetgekomen worden aan de hoge noden. De Hufeisensiedlung naar de hand van Bruno Taut en Martin Wagner is alvast één voorbeeld van hoe sociale woonwijken op een goede manier geïntegreerd kunnen worden in een stad met voldoende aandacht voor sociale cohesie, architecturale kwaliteiten en groene publieke ruimte.
Hansaviertel, een woonwijk die tot stand kwam dankzij de internationale architectuurtentoonstelling in 1957 ‘Interbau’, toont op zijn beurt dan weer de architecturale innovatie van de tijd waar niet alleen geëxperimenteerd werd met bouwtechnieken maar ook met woonvormen en typologieën.
Met recente architecturale aanvullingen van internationaal gerennomeerde architecten zoals David Chipperfield, Herzog & De Meuron en E2A maar ook lokale architecten zoals Ifau, Heide en von Beckerath, BAR architekten en Fatkoehl is Berlijn in een razendsnel tempo aan het uitgroeien tot een stad van diversiteit. Een herenigde stad op alle vlakken.
Architectuurwijzer organiseerde van 15 t.e.m. 18 september 2022 een architectuurreis naar Berlijn. Klik door voor het programmaboekje.
De reis werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van cpe, Cedral, Equitone, Ebema_Stone&Style, Tarkett en Vandersanden.