Omwille van zijn expertise rond dichter wonen, nodigde Architectuurwijzer Piet Eckert van het Zwitserse bureau E2A uit voor een lezing:
De behoefte aan huisvesting is een blijvend thema in de Europese steden. Architecten Piet en Wim Eckert van het Zwitserse bureau E2A zijn zich hier sterk van bewust. Ze ontwierpen een reeks bekende woonprojecten, zoals Werkbundstadt Berlin en Escherpark in Zürich plus ook grote mixed use projecten zoals Bethanien. Op 28 november vertelt Piet Eckert in C-mine cultuurcentrum over zijn visie op dichter wonen.
De broers Piet en Wim Eckert studeerden beiden af aan de ETH Zürich, in 1994 en 1995. Na hun studie werkten ze voor OMA in Rotterdam, Los Angeles en Seoul. In 2001 richtten ze samen E2A op. Hun werk nam zowel geografisch als typologisch een brede vlucht. Naast huisvesting ontwerpen de broers Eckert projecten voor de publieke, culturele, zakelijke en commerciële sector.
Architectuur is een continue zoektocht naar het ideale, en tegelijk een inventaris van de realiteit. E2A gaat bewust op zoek naar een vorm die deze beide principes eert en die de latente contradicties tussen ambitie, programma en locatie oplost. Wens en realiteit staan steeds vaker in conflict. Daarom werkt E2A strategieën uit die discrepanties en uitersten integreren met organisatorische logica en helderheid. Beperkingen worden omgezet in architecturale vormen.
Piet Eckert (°1968) geeft regelmatig lezingen en workshops aan verschillende universiteiten en instituten. Hij was gastdocent aan de TU Delft en faculteitslid aan de ETH Zürich. Van 2009 tot 2011 was Piet Eckert gastdocent Architectuur en Duurzaam bouwen aan de HCU HafenCity Universiteit in Hamburg. Sinds 2014 geeft hij les aan de USI – Università dell Svizzera italiana in Mendrisio.
Praktisch
Lezing Piet Eckert in het Engels
Donderdag 28 november 2019, 20u15
C-mine cultuurcentrum Genk, grote zaal
Inkom 12 euro, 7 euro voor studenten
Reserveer je plaats via C-mine cultuurcentrum Genk
Foto’s
– Inzet: Werkbundstadt, Housing Project, Berlin © E2A
– Piet Eckert © Alberto Canepa