Steeds vaker pleit de hedendaagse stedenbouw voor alternatieve benaderingen die een langetermijnstrategie combineren met kortetermijntactieken en die streven naar een evenwicht tussen top-down en bottom-up. Te herontwikkelen stedelijke leegtes – of Waiting Spaces – zijn dé plekken bij uitstek voor het in vraag stellen van het inclusieve karakter van de stad, voor het creëren van echte openbare ruimte en voor het overstijgen van de gangbare, dominante orde. Het zijn plekken waar experimenteren en innoveren nog mogelijk is. Waiting Spaces zoals de Gelatinefabriek zijn daarom voor de stad eerder kansen dan bedreigingen.
Aan de hand van een aantal voorbeelden illustreert Aurelie De Smet hoe Waiting Spaces via tijdelijk gebruik een rol kunnen spelen in een vernieuwde, vraaggestuurde benadering van ruimtelijke planning, ontwerp en beheer. Ze laat zien hoe tijdelijke projecten kunnen ingezet worden in een flexibel ontwikkelingsproces, als coproductie-instrumenten en als laboratoria voor duurzame innovatie.
Aurelie De Smet is architect en stedenbouwkundige. Momenteel werkt ze als onderzoeksassistent aan de Erasmushogeschool Brussel. Ze is ook verbonden aan de Faculteit Architectuur van de Katholieke Universiteit Leuven, waar ze aan een doctoraat werkt rond de rol van tijdelijk gebruik van stedelijke Waiting Spaces.
Architectuurwijzer nodigt Aurelie De Smet uit voor een lezing over de Gelatinesite als Waiting Space. De lezing maakt deel uit van Open Monumentendag. Afspraak op 14 september 2014 om 15 uur in het gebouw van CIAP. Aansluitend is er ruimte voor een debat over de zin van Waiting Spaces in Hasselt en Centraal-Limburg.
U kan ter plaatse ook twee tentoonstellingen van Architectuurwijzer bezoeken:
– de dystopische toekomstvisie op de Gelatinesite, aangebracht op de ramen van het kunstencentrum.
– de tentoonstelling N75/N702, die ideeën presenteert voor groene zone tussen Hasselt en Genk.
Deze tentoonstellingen lopen van 5 september tot 5 oktober 2014.
Praktisch
CIAP, Armand Hertzstraat 21 bus 1, 3500 Hasselt
Lezing Aurelie De Smet
Zondag 14 september 2014, 15u
CIAP is vrij te bezoeken van 11u tot 17u.
Het volledige programma vind je op www.openmonumenten.be
Foto Pim Jacobs