Wonen en werken in Brussel – UITGESTELD
Lieve Drooghmans 5th July 2020

Architectuurwijzer begeleidt voor C-mine een architectuuruitstap naar Brussel. Iedereen kent Brussel als onze hoofdstad waar veel mensen naartoe pendelen om te werken. Maar in deze stad wonen ook veel mensen. De woningprijzen swingen echter de pan uit, en dit vraagt om creatieve oplossingen. Zo hebben de bewoners van Brutopia zich een tiental jaar geleden verenigd tot een groep en samen een betaalbaar woonproject rond een grote gedeelde tuin opgetrokken. Het vormt één van de vele cohousingprojecten die deze stad rijk is.

100 jaar geleden was de binnenstad veel minder aangenaam en ging men op zoek naar nieuwe groene woonplekken in de rand. In de wederopbouw na WO I zijn zo een 25-tal tuinwijken tot stand gekomen. De wijken Le Logis en Floréal vormen vandaag nog steeds gegeerde en authentieke woonplekken in de stad.

Wat betreft werkgelegenheid kent Brussel sinds langere tijd een evolutie naar meer kantoorruimtes. Een industriële site zoals Tour & Taxis is doorheen de jaren in onbruik geraakt, maar vormt vandaag een strategische locatie voor nieuwe stedelijke functies en wonen. De gerestaureerde Koninklijke Pakhuizen, het nieuwe Herman Teirlinckgebouw en de reconversie van Gare Maritime zetten deze historische site terug op de kaart van Brussel.

In deze boeiende woon- en werkprojecten hebben gerenommeerde architecten zoals Willem-Jan Neutelings op Tour & Taxis, stekke + fraas in Brutopia en Louis Van der Swaelmen en Jean Eggericx in de Brusselse tuinwijken hun stempel gedrukt op de stad Brussel.

 

 

Praktisch
Datum opnieuw te bepalen (Deze activiteit was gepland op 20 maart en daarna op 16 oktober 2020, maar werd  telkens uitgesteld omwille van het coronavirus.)
Verzamelen aan parking C-mine cultuurcentrum
Prijs: € 80, inclusief lunch
Alle geïnteresseerden zijn welkom.

Foto  Herman Teirlinckgebouw © Steven Massart