Leben am Vulkanplatz
iris 9th September 2019

Aan de Vulkanplatz in Zürich-Altstetten ontwikkelt zich een unieke nieuwe wijk. De stichting voor betaalbare en ecologische huisvesting ‘Einfach Wohnen’ heeft er nieuwbouw appartementen gerealiseerd voor tijdelijke huisvesting van studenten én van vluchtelingen. FOGO is het eerste project in Zwitserland dat wooneenheden voor zowel studenten als asielzoekers op één site combineert. De stad Zürich staat dan ook bekend om zijn progressieve vluchtelingenbeleid. De modulaire houten appartementen zijn ingebruik sinds december 2018. Het ontwerp is van architectenbureau HDPF (Zürich).

Van de 33 appartementen verhuurt het jeugd- woonnetwerk JUWO er 22 aan studenten. Een appartement telt 3 of 5 kamers, plus een gedeelde badkamer en keuken. Dat geeft een totaal van 102 niet gemeubileerde kamers voor studenten. De overige 11 appartementen worden door de Asiel Organisatie Zürich AOZ verhuurd aan asielzoekers, goed voor 37 kamers. Beide organisaties willen functionele en betaalbare woonruimte bieden voor een begrensde duur. De aantrekkelijke buitenruimte met sportfaciliteiten vormt hierbij een meerwaarde.

De site is goed gelegen, vlakbij bij een station. Verschillende centra voor opleiding, cultuur, sport en vrije tijd zijn vlot met de fiets of met het openbaar vervoer te bereiken. Vulkanplatz moet een plaats worden voor ontmoetingen, projecten en evenementen. Zo start FOGO o.a. met innovatieve en duurzame gastronomieprojecten. Het doel is om niet alleen een verblijfplaats te zijn, maar ook een werkplek, een plek van inspiratie en een netwerklocatie voor cateraars, startende bedrijven en kunstenaars.

Architectuurwijzer bezocht “Leben am Vulkanplatz” tijdens de architectuurreis Zürich van 16 tem 19 mei 2019.

Leben am Vulkanplatz
Adres Vulkanplatz, Zürich
Architect HDPF
Oplevering 2018

Foto Juwo

10/09/2019

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *