Wonen in Wenen. Meer dan vier muren
iris 9th August 2018

Wenen is, door zowel het magazine The Economist als het consultancybedrijf Mercer, in 2018 verkozen tot meest leefbare en aangename stad van de wereld. Monocle gaf Wenen de derde plaats in haar ranking van ‘Quality of Life’. Vooral de groene ruimtes en de sterke cultuur maken het een fantastische plek om te wonen. Om meer te leren over de woonkwaliteit van hun stad is het interessant om een aantal historische en recente woonprojecten in Wenen te bekijken. In voorbereiding van onze architectuurreis in het najaar, leren we alvast veel uit het boek ‘The Vienna Model’. Hier krijg je een mooi overzicht van zowel historische als recente woonprojecten, en wordt de historische evolutie van het wonen geschetst. 

In dit boek stelt men letterlijk dat het wonen in de stad tijdens de 20ste eeuw altijd synoniem is geweest voor ‘het bouwen van een private ruimte’. Elke woning werd opgevat als een plek om zich terug te trekken, waar je de deur achter je kan sluiten, waar je je kan afzonderen van de wereld. In het Wenen van de 20ste eeuw was weinig aandacht voor de buitenruimte. Overal waar je keek, stonden borden: ‘Verboden toegang’, ‘Verboden te fietsen’, ‘Verboden te spelen’. De woningbouwcomplexen hadden mooi onderhouden gazons, wasserettes in de kelder, en een conciërgewoning. En dit ging samen met een strenge sociale controle op alles wat er gebeurde, en vele senioren die zich stoorden aan het lawaai van spelende kinderen. Buiten spelen was taboe.

Vandaag staat Wenen garant voor een nieuwe aanpak in de recentere stadsontwikkelingen. In de recente woningbouwprojecten mogen de gazons nu wel gebruikt worden om op te spelen en te vertoeven. In elk ontwerp denkt men erover na hoe men het leven en wonen ook buiten de muren van de private woning aangenaam kan maken. De collectieve ruimtes op het gelijkvloers of op het dak zijn quasi standaard voorzien in elk gebouw, en dragen ertoe bij dat mensen bewust kiezen om kleiner te wonen. Oase 22 van studio uek vormt één van de mooie projecten in Wenen. Het project bestaat uit drie gebouwen die rond een gemeenschappelijke binnenruimte zijn geschakeld, maar tevens verbonden zijn via een ‘skywalk’ op de hoogste verdieping. Meerdere gemeenschappelijke ruimtes zijn gekoppeld aan de ‘skywalk’, zoals een serre, een bloementuin, een zonnedek, een kinderspeelruimte, een wasserette, …  

 

 

Kortom, het wordt hoog tijd dat ook de Vlaamse steden en gemeenten een shift maken, en niet enkel aandacht besteden aan de woningdichtheden, maar ook aan de kwaliteit van de openbare en collectieve ruimtes in de gebouwen en de stad. Dan kunnen we met een gerust hart ons ruimtelijk beleid voor dichter en kleiner wonen verder promoten, zonder gevaar voor de leefbaarheid en kwaliteit van de stad.

Peggy Totté

Foto studio uek architektur

09/08/2018

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *