Projectontwikkelaar lanceert eerste Gents cohousingproject
iris 10th May 2018

Projectontwikkelaars staan zelf niet te springen om cohousingprojecten te realiseren, want dit vraagt meer tijd en energie. In het project voor de Oude Dokken van Gent, zijn de ontwikkelaars ‘gemotiveerd’ door SOGent om een woningbouw met collectieve delen op de markt te brengen. Het consortium Schipperskaai Development (bestaande uit Vanhaerents Development, Re-vive en Van Roey Vastgoed) zet de Dubbeltuupe als volgt in de markt: “Dubbeltuupe geeft een nieuwe invulling aan cohousing: elk gezin heeft een eigen woning met privaat terras, maar er zijn ook gedeelde ruimtes die openstaan voor elke bewoner. Een extra slaapkamer voor logees bijvoorbeeld, of een grote polyvalente ruimte die uitgeeft op de kade en het parkje. De 16 woningen zelf zijn zeer divers dus er is voor elk wat wils.” Het gebouw is reeds ontworpen en grotendeels bepaald in de verkavelingsaanvraag. Op korte termijn worden bewoners gezocht, die het project verder kunnen finetunen.

Op architectuur ontstaat zo weinig onderscheid met de klassieke projectontwikkeling. Qua bewonersparticipatie zal er ook gestreefd worden naar een grote betrokkenheid, maar zal het proces toch sneller en vlotter verlopen (vermoeden we). Duidelijke afspraken bij aanvang van het project zullen in elk geval noodzakelijk zijn. Het is boeiend om dit project verder op te volgen, en zo na te denken over andere gelijkaardige initiatieven binnen de stad. Deze formule lijkt immers makkelijk denkbaar op grotere schaal.

Op het vlak van collectieve en coöperatieve woningbouw is de stad Gent ongetwijfeld één van de pioniers in Vlaanderen. Lees er hier meer over.

Peggy Totté

16/04/2018

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *