Nieuwbouw Z33 in beeld op architectuurbiënnale
Lieve Drooghmans 19th July 2018

Z33 – Huis voor Actuele Kunst – breidt uit. Naast Z33, waar tot voor kort een schoolgebouw stond, is momenteel een nieuwbouw in aanbouw, ontworpen door de Italiaanse architecte Francesca Torzo.

Het ontwerp van Francesca Torzo staat gepresenteerd op de architectuurbiënnale in Venetië, die tot 25 november 2018 loopt. Curatoren Yvonne Farrell en Shelley McNamara nodigden de architecte uit om deel te nemen aan de hoofdtentoonstelling van de biënnale. Torzo’s modellen, teksten, tekeningen en afbeeldingen tonen de essentie van dit unieke nieuwe gebouw.

De 16de editie van de architectuurbiënnale – met de titel FREESPACE – gaat in op de vragen die ruimtes oproepen en onderzoekt de waarde en de kwaliteiten van de vrije, open ruimte. De naam FREESPACE houdt een vrijgevigheid van geest en een gevoel voor menselijkheid in, die de kern vormen van een architectuur gericht op de kwaliteit van de ruimte. Torzo’s ontwerp voor Z33 past perfect in deze thematiek. Pure architecturale, eenvoudige ruimtes variëren in schaal, sfeer en lichtinval. Ruime openbare tentoonstellingszalen wisselen af met intieme kamers, die een doorlopend zicht bieden van de ene ruimte naar de andere.

 

 

De uitbreiding van Z33 kadert in de plannen om de historische site rond het Hasseltse Begijnhof een nieuwe invulling te geven. Torzo’s concept kan niet los gezien worden van de omliggende stadsstructuur. Op de gigantische buitengevel, die de naburige gevels verbindt, komen ruitvormige kleistenen. Deze façade – 50 meter lang en 11 meter hoog – is bijna volledig gesloten, op een smalle doorgang na.

Het nieuwe gebouw opent in de lente van 2019. Z33 zal er werken aan projecten, tentoonstellingen, producties, onderzoekstrajecten en talentontwikkeling.

 

Foto’s: Francesca Torzo, Gion Balthasar von Albertini

19 juli 2018

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *