Geniet van het bouwverlof! En blik terug en vooruit.
iris 6th May 2017

In 2017 is ‘Dichter wonen / Collectief bouwen‘ het jaarthema. Nu we halfweg zijn, blikken we terug én kijken we vooruit.

Architectuurwijzer brengt het collectief opdrachtgeverschap onder de aandacht. Buitenlandse referentieprojecten tonen een vernieuwend én betaalbaar alternatief voor wonen, naast de klassieke vastgoedontwikkeling. Zo nam architect Florian Köhl ons mee naar Berlijn tijdens zijn lezing ‘Architectuur op maat van de Baugruppen‘. Collectief bouwen heeft voor Köhl duidelijk meerwaarde: Baugruppen zorgen voor een betaalbare diversiteit van woningen in de stad, zij maken een intensieve uitwisseling tussen publiek en privaat mogelijk en zij dragen bij aan de co-productie van de stad.

Architectuurwijzer gaat op zoek naar voorbeelden van ‘Dichter wonen’. We verzamelden een aantal bijna-ideale-appartementsgebouwen in onze architectuurkaart. Na de vakantie vullen we dit lijstje verder aan.

In het najaar zetten we onze oriëntatietocht door het thema verder. We hebben zopas bevestiging gekregen dat we de tentoonstelling ‘At Home / Building and Living in Communities‘ naar Genk kunnen halen. De opening is op 10 september.

De Zwitserse architect Miroslav Sik komt op 11 oktober naar Limburg. Deze internationaal gerenommeerde spreker geeft een lezing rond ‘Dichter wonen in dorpen’. Voorafgaand aan de lezing neemt hij deel aan het expertengesprek ‘Meerwaarde van coöperatief wonen voor de stad’.

De sensibilisering rond ‘Dichter wonen / Collectief bouwen’ is een opdracht van lange duur. Evolueren we stilaan naar een positief antwoord op de vraag of Limburg klaar is om dichter te wonen?

Foto DAM Frankfurt

03/07/17

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *