De Mouterij Huisvesting
iris 12th March 2012

De voormalige brouwerij-mouterij ligt diep in een stedelijk blok aan de rand van het middeleeuwse stadcentrum van Leuven. De site is verdeeld in drie zones: de voormalige stallen (omgevormd tot 5 rijtjeshuizen), de mouterij (omgevormd tot 6 lofts) en een leeg stuk grond in de rug, waarop 6 nieuwe patio-villa’s zijn gebouwd. Deze op maat gemaakte typologische diversificatie, ontstaan door ontwerpend onderzoek, maakte het mogelijk de brouwerij te ontwikkelen. De uitdaging lag erin dit te doen met behoud van de uitstraling van het historisch industrieel erfgoed en het vermijden van mogelijke privacy-conflicten in het hart van een stadsblok.

De rijtjeshuis liggen tegen de naburige percelen. Dientengevolge krijgen zij slechts van één kant natuurlijk licht. Daarom werd een speciale typologie ontwikkeld. De mouterij had slechts een vloerhoogte van 1,80m. De oude ramen werden ingevuld met afwijkend metselwerk zodat de oorspronkelijke lagen leesbaar blijven. Nieuwe vensters zijn overeenkomstig de nieuwe verdiepingshoogten uitgesneden waardoor er een historische laag wordt toegevoegd. Deze ramen liggen diep verzonken in het gevelvlak om zo overhoekse privacy conflicten te vermijden.
De patiovillas liggen tussen kleine rijtjeshuizen, de Dijle en de middeleeuwse stadsmuur ingeklemd. De twee verschillende types spelen in op de omstandigheden van de omgeving, privacy, daglichttoetreding en bereikbaarheid.

Het project was genomineerd voor de Mies van der Rohe Award 2011 en heeft een Medaille gewonnen op de Architectuur Biënnale van Boekarest. Het is aan u te oordelen of dit terecht is; of de architect er in geslaagd is nieuw leven te blazen in het erfgoed van de Leuvense brouwerijsector en dit om te zetten in een kwalitatieve woonomgeving.

Architecten Bogdan & Van Broeck Architects
Adres Brouwersstraat 7, 3000 Leuven
Type Huisvesting
Datum oplevering 2010

Tekst Joep Gosen
Foto Toon Grobet

 

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *