Universiteitshal KUL – Bogdan & Van Broeck Architects
iris 12th March 2012

In het historisch centrum van Leuven ligt de middeleeuwse Lakenhal en haar 18e eeuwse uitbreiding; de Rega-vleugel. De Universiteit van Leuven heeft hierin de belangrijkste ontvangstruimtes, de ceremoniële vergaderzaal en de kantoren van de rector ondergebracht. Met de tijd is het programmatisch gebruik van het gebouw is verzwaard. De verticale circulatie en het gebrek aan opslagruimte werd een probleem.

Een belangrijk uitgangspunt in het ontwerp is de manier waarop de transformatie van een monumentaal pand plaatsvindt. Of anders gesteld: hoe kunnen fragmenten en lagen daterend van de 13e tot de 20e eeuw geïntegreerd worden in één ruimte terwijl op datzelfde moment
de programmatische capaciteit wordt uitgebreid? Welnu, een eenvoudig transparant volume bleek de beste keuze. Dit vanwege het historisch belang van het gebouw als baken te midden van het complexe stedelijke weefsel. De functionele uitstraling en de lichte structuur van de nieuwbouw is een goede aanvulling op de zware monumentaliteit en de ornamenten van het bestaande gebouw.

De aanbouw bevat een panoramalift (zo wordt het gebouw rolstoeltoegankelijk), de vereiste brandtrap en een ruime vestibule. Ze is opgevat als een ‘promenade architecturale’ langs de voormalige buitenmuren van de Linnenhal die eindigt met een spectaculair panoramisch uitzicht over Leuven en omgeving.

Het project heeft de provinciale architectuur prijs 2008 van de Provincie Vlaams-Brabant gewonnen.

Meer info: Bogdan & Van Broeck Architects
Tekst: Joep Gosen
Foto: Toon Grobet

Uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *